Calatoriile romanilor in alte state europene au devenit deja un lucru obisnuit. Daca esti sofer, insa, este foarte important sa stii ca, in majoritatea tarilor, trebuie sa platesti taxe pentru a utiliza drumurile.

Cum demonstrezi ca ai platit aceste taxe? De obicei, prin achizitionarea unei vignete. Adesea, soferii trebuie sa aiba vigneta sub forma unui autocolant pe parbriz, dar se mai practica si vigneta electronica.

Asadar, daca ai decis sa pleci peste hotare, sau pur si simplu vrei sa fii informat, vei afla din acest articol ce fel de taxe trebuie sa achiti daca vrei sa parcurgi drumurile unui alt stat european

.taxe-drum

 

Ce taxe de drum se platesc in Ungaria?

Multe din calatoriile romanilor prin Europa trec prin Ungaria, deci este unul din primele locuri despre care trebuie sa te informezi. In Ungaria, se percep taxe pentru autostrazi, drumuri expres si unele portiuni din drumurile principale. Plata acestor taxe se poate face inainte sau chiar la intrarea in tara.

Vigneta pentru Ungaria o poti cumpara din statii de carburant in apropierea frontierei, sau, mai comod, poti obtine vigneta electronica online prin diverse portaluri, iar pentru control in trafic, pastrezi doar versiunea printabila (chitanta). Mai nou, poti plati vigneta pentru Ungaria folosind doar telefonul mobil, prin aplicatia TPark.

Afla cum poti cumpara vigneta pentru Ungaria online sau prin aplicatie mobila Android sau iOS.

In ceea ce priveste preturile, acestea sunt in functie de tipul vehiculului si de perioada dorita. Pentru un autoturism, de exemplu, o vigneta de 10 zile ar costa aproximativ 11 EUR.

Pentru autovehiculele de peste 3.5 tone, Ungaria a introdus in 2013 o taxa de drum speciala, denumita HU-GO. Aceasta taxa se deosebeste de vigneta electronica prin modalitatea de calcul care tine cont de categoria autovehiculului, numarul de axe si distanta parcursa. Taxa HU-GO se poate plati prin achizitionarea de tichete in benzinarii, online pe portalul HU-GO sau automat, folosind un echipament GPS. Mai multe detalii despre cum se poate plati taxa de drum HU-GO gasiti pe site-ul OBU One.

Vigneta in Bulgaria

Daca mergi in Bulgaria, trebuie sa stii ca vei plati pentru toate drumurile publice din afara localitatilor. Suma depinde, iarasi, de perioada si autovehicul, pentru o saptamana, de exemplu, platesti 8 EUR in cazul unui autoturism, iar pentru vehiculele cu mai mult de 8 locuri, preturile incep de la 11 EUR pe zi si 27 EUR pe saptamana.

Ce trebuie sa platesti cand mergi in Serbia?

In Serbia, pentru a parcurge anumite sectiuni de autostrazi se plateste la trecerea prin portile de taxare, fie cu card-ul, fie folosind cash in moneda locala (RSD – dinar sarbesc) sau, mai rar, in EUR. Taxele de drum in Serbia difera in functie de vehicul, perioada, dar si in functie de portiunea parcursa, adica distanta. In Serbia, si conducatorii de motociclete si triciclete platesc aceste taxe.
Cea mai importanta portiune de autostrada e cea dintre Subotica (langa Ungaria) si Leskovac (langa Bulgaria). Pentru a o parcurge, taxa pentru autoturism este de 12 EUR.

Care sunt taxele de drum in Austria?

Daca ai decis sa mergi in Austria cu masina, si aici vei fi obligat sa platesti de indata ce intri in tara. Vignetele se lipesc pe parbriz, in partea dreapta, si sunt necesare pentru folosirea autostrazilor si drumurilor expres. Pentru anumite portiuni, tuneluri si drumuri alpine, se percep taxe suplimentare.

Vehiculele cu masa peste 3.5 tone au nevoie de o echipare speciala, numita GO-Box, care costa in jur de 5 EUR.

In ce priveste preturile, 10 zile pentru un autoturism costa aproape 9 EUR, iar pentru 2 luni – 26 EUR.

Cum platesti pentru drumurile din Italia?

In Italia, cum de altfel si in Franta sau Spania, se percep atat taxe pentru autostrazi si drumuri expres in functie de autovehicul, traseu si distanta parcursa, cat si taxe fixe pentru tuneluri. Plata se efectueaza la portile de taxare, care sunt de mai multe tipuri, in functie de modul de plata: cel mai utilizat si rapid este sistemul electronic Telepass (valabil deja si in Polonia); se mai poate plati cu cardul de credit, sistemul VIAcard si, mai rar, cash.

Daca mergi de la Milano la Roma cu un autovehicul de categoria B, te costa 38 EUR, pentru ruta Napoli-Roma trebuie sa platesti 15 EUR, iar ca sa traversezi Tunelul Mont Blanc platesti 56.1 EUR.

Vignetele in Cehia

In Cehia, la fel, se plateste circulatia pe autostrazi si drumuri expres. Odata ce cumperi vigneta, trebuie sa o lipesti pe parbriz. Aceasta consta, de fapt, din 2 parti, cea de pe parbriz si inca o parte detasabila care se prezinta in caz de control in trafic.

De mentionat faptul ca aici motocicletele (si cele cu atas) sunt scutite de vigneta, iar pentru autovehicule cu masa de peste 3.5 tone se plateste prin sistem electronic cu ajutorul unui dispozitiv special atasat atunci cand se trece prin portile de taxare.

Daca mergi in Cehia cu autoturismul, platesti pentru 10 zile 11.5 EUR, iar pentru o luna aproximativ 16 EUR.

Taxele de drum in Slovacia

Si in Slovacia, pentru a folosi autostrazile si drumurile expres, ai nevoie de vigneta. Atentie insa, daca ai o rulota sau esti cu un autovehicul din categoria M1, N1, N1G sau M1G, trebuie sa platesti o taxa in plus, in functie de distanta parcursa. Poti cumpara vigneta in statiile de alimentare care au un simbol specific, iar preturile pentru autoturisme incep de la 10 EUR pentru 10 zile.

Taxele de drum in alte tari europene

Si in tari ca: Republica Moldova, Grecia, Turcia, Macedonia, Croatia, se plateste pentru utilizarea drumurilor.
E interesant si bine de stiut, insa, ca in Norvegia plata nu se poate efectua decat electronic, prin sistemul Plata Vizitatorilor (Visitors’ Payment), conectat la un card bancar, cu ajutorul caruia esti automat taxat la trecerea prin portile de taxare. Atentie insa! Nu ai dreptul sa calatoresti prin Norvegia mai mult de 3 luni folosind aceasta modalitate de plata.

In Germania, poti merge cu autoturismul pe orice drum, gratuit, platind doar pentru trecerea prin tuneluri. Autovehiculele cu masa de peste 7.5 tone sunt supuse taxarii pentru drumuri, iar plata se poate face prin sistemul automat Toll Collect. Acesta poate fi folosit doar de firme, care in urma inregistrarii, primesc un echipament special pentru autovehicul inregistrat pentru taxare. Firmele inregistrate pot plati si inainte de calatorie, prin planificarea traseului pe www.toll-collect.de, dar si la portile de taxare.

Deci, e bine sa iti planifici bine traseul si sa iti indeplinesti responsabilitatile in calitate de sofer, printre care plata taxelor de drum, daca nu vrei sa te alegi cu amenzi usturatoare sau un sentiment de vinovatie.

Nu uita, drumul e mult mai usor daca esti informat!